Pinkpop

Door codebeat op vrijdag 12 juni 2015 01:06 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 2.520

PINKPOP
-------------

Morgen is het zover, Pinkpop. Er is geen ander festival dat zoveel aandacht krijgt als Pinkpop. Dat kun je leuk vinden of niet, 50% kans ;-).

Pinkpop heeft ook een app en eens goed naar de app gekeken en vind het niet zo'n goede app. Waarom? Je hebt er eigenlijk niet zoveel aan. Dus voor de leuk is het leuk maar meer ook niet. Kom in de stemming met de app met nummers van 30 seconden. Ha-hah (lees lang uitsproken). Vind dat iemand blij maken met een dooie mus. Ook spotify is betrokken, een reclamemiddel voor spotify? het enige leuke is de tijdlijn met alarm, maar die tijdlijn ziet er heel rommelig uit (vind ik).

Dus wat heb ik gedaan, een app gemaakt ( + facebook pagina ) met onderdelen dat ik handig zou vinden. heb dat gedaan in de stijl van Pinkpop (voor de herkenbaarheid). Een dag nadat ik de app in de playstore had gezet kreeg ik een telefoontje van Niek Murray, de rechterhand van Jan Smeets. Ik zou merkinbreuk plegen en er werd mij gevraagd de app te verwijderen. Daar overviel mij nogal mee en heb gevraagd of hij mij daar een email over zou kunnen sturen.

Zo gezegd zo gedaan, de e-mail was qua inhoud niet mals. Zou gebruik maken van de artwork, merkinbreuk plegen en onrechtmatig op onderhavige wijze gebruik te maken van hun reputatie en activiteiten. Pinkpop is een merk? Geen naam voor een festival? MIsbruik maken van reputatie en activiteiten?

Wow, nou dat is nogal wat. Was nogal verrast want op de hele website van Pinkpop is hierover niets te vinden. Ook mijn facebook pagina mocht niet terwijl er plenty andere facebook pagina's zijn waarop de artwork en logo van Pinkpop prijken maar daar is dan geen bezwaar tegen? Kijk, ik ben handig met Coreldraw dus alles wat er was qua 'artwork' zag er gelikt uit, wel zelf gemaakt dus. Vind ik leuk om te doen. Maar als dat van mij niet mag dan mag dat andere toch ook niet? Geen antwoord gekregen op deze vraag.

Maar goed, okay heb nog uitgelegd dat het niet mijn bedoeling misbruik te maken e.d., gewoon op fanbasis dit gemaakt, geÔmplementeerd wat ik mis, wat ik handig zou vinden. Kan helaas niet ingaan op de exacte mogelijkheden. Paar uur later toch maar besloten om het eraf te halen, geen zin in ge-**weh**r om een app-pie.

Dan komt het moment dat je erover na gaat denken. Er is verder geen enkele app op Google Play dat iets te maken heeft met Pinkpop. Iets speciaal voor Pinkpop onder een andere naam dan buro Pinkpop maken mag dus blijkbaar niet (bestaan). Of was mijn app gewoon te goed, dat het daarom reputatieschade zou kunnen opleveren? In iedere geval, een andere app mag dus blijkbaar niet. Vergelijkbaar met de gadgets in de eigen winkel verkrijgbaar met het logo. Eigen winkel, dus andere mogen dat niet verkopen.

Het volgende is geen rancune ofzo maar ben eens gaan uitzoeken hoe dat nu zit. Pinkpop geniet een grote exposure bij de publieke omroep en het publieke 3FM. Jaarlijks wordt daar ruim aandacht aan besteed. Dat is dus geld van de belastingbetaler waar een commerciŽle organisatie profijt van ondervind. Want tja, als dus een festival dat Pinkpop heet een merk is en dat ook zodanig beschermd dan is het een commerciŽle organisatie toch?

Dat merchandising via een publiek kanaal zin heeft is wel gebleken uit de toename van het aantal bezoekers:
In 2013: 60.000 bezoekers
In 2014: Meer dan het dubbele, 134.000
Nog geen cijfers van 2015

Kan er niet achter komen wat er qua handjeklap wordt gedaan maar ook al zou dat weinig zijn dan vaart Pinkpop prima op de gratis reclame betaald door belastingbetaler. Mijn vraag is dan ook, wat doet zo'n merk nog bij de publieke omroep? Hoort het niet gewoon bij een commerciŽle omroep thuis?

Om terug te komen op de app, hoe moet je een app noemen dat voor een evenement is gemaakt dat tevens een merk is. Want als je de naam van het evenement niet kan gebruiken, hoe kunnen mensen het dan vinden?

Volgende: Domeinnaam verkopen 11-'16 Domeinnaam verkopen

Reacties


Door Tweakers user RobinHood, vrijdag 12 juni 2015 02:36

Mijn eerste reactie is:

In een "bedrijf" wat direct zo vreselijk moeilijk doet over een app die waarschijnlijk niet heel veel gedownload wordt [ik denk dat je blij mocht wezen met misschien een duizend downloads dit jaar, ervanuitgaande dat het android of iOS was], lekker geen tijd meer in steken.

Ja, je had wellicht ze eerst kunnen opbellen met je idee, maar waarschijnlijk had je ook dan gehoord dat het niet mocht want merkrecht, reputatie, imago, whatever.

Zoek een ander leuk festival met geen/brakke app, en vraag of je wat voor hen mag schrijven. Doe dat een paar keer, maak toffe apps, krijg een naam, en als Pinkpop dan belt "goh, zou je die app ook voor ons willen maken please?" zeg je:

Nee.

Door Tweakers user codebeat, vrijdag 12 juni 2015 02:49

Die is goed @RobinHood (rijmt). Eerste alinea kan ik geen zinnig woord over zeggen qua aantallen. Wat je zegt in de tweede alinea, denk dat je groot gelijk hebt. Derde alinea is een ook goeie. Ik heb in iedere geval al een werkend voorbeeld dat ik kan laten zien ;-)

Door Tweakers user sypie, vrijdag 12 juni 2015 07:19

En dat is waarom publieke omroepen niet werken: ze laten zich voor allerlei karretjes spannen. Het begint met kleine karretjes en dat worden vanzelf vrachtwagens. Pinkpop vaart er wel bij dat 3FM het zo ontzettend veel over Pinkpop heeft. Jaar op jaar, ieder jaar opnieuw!

Inmiddels is het niet alleen meer Pinkpop ook Zwarte Cross zit nu in deze positie, 3FM doet daar ook steeds meer voor en mee.

Maar ja, in Nederland een oproep voor een boycot doen heeft geen zin: iets is goedkoop dus willen we het niet missen. We moeten werken dus we kunnen niet staken. Ik heb er niets mee te maken dus ik doe niet mee. We kunnen doen wat we willen maar de politiek verandert toch niets.

Nee, publieke omroepen? Opdoeken die handel. Laat ze maar eens geld gaan verdienen met ťchte programma's en laat ze hun broek ophouden in plaats van hun handjes.

Door Tweakers user Ample Energy, vrijdag 12 juni 2015 08:47

Pinkpop is sowieso een rotfestival. Totaal niet voor de liefhebber bedoeld, maar puur om zakken te vullen. Hoeft niet erg te zijn, want het is een commerciŽle organisatie. Maar dan inderdaad doen alsof je er voor de NL'er bent...
Tickets staan ook nog steeds niet op naam; Marktplaats staat anno 2015 nog steeds vol.

Was het niet vorig jaar dat binnen een half uur de kaarten uitverkocht waren? Dat weet je van tevoren met zo'n naam. Doe dan net als Graspop gewoon een paar dagen later een extra concert. Dan heb je als organisatie je geld, je festival wordt bezocht door festivalliefhebbers i.p.v. mensen die maar voor 1 naam komen en Marktplaats staat niet weer vol met kaarten. Het zou me niks verbazen als de organisatie de helft van de kaarten achter de hand heeft gehouden en zelf op Marktplaats heeft geknald.

En dan werk op fanbasis willen stoppen... Waar ben je nou bang voor? Wees blij dat er mensen zijn die dingen gratis voor je doen en ook nog eens beter doen dan jij kan.

Maar ja, Nederland en muziek, hŤ. Dat ze het concept niet allang hebben verkocht aan het buitenland :+

Edit: En om alle haat er voor 9 uur uit te krijgen zodat ik de rest van de dag vrolijk door kan: 3FM is de reden dat publieke omroepen de nek om moeten worden gedraaid.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 12 juni 2015 08:48]


Door Tweakers user bakvis, vrijdag 12 juni 2015 09:14

sypie schreef op vrijdag 12 juni 2015 @ 07:19:
En dat is waarom publieke omroepen niet werken: ze laten zich voor allerlei karretjes spannen. Het begint met kleine karretjes en dat worden vanzelf vrachtwagens. Pinkpop vaart er wel bij dat 3FM het zo ontzettend veel over Pinkpop heeft. Jaar op jaar, ieder jaar opnieuw!

Inmiddels is het niet alleen meer Pinkpop ook Zwarte Cross zit nu in deze positie, 3FM doet daar ook steeds meer voor en mee.

Maar ja, in Nederland een oproep voor een boycot doen heeft geen zin: iets is goedkoop dus willen we het niet missen. We moeten werken dus we kunnen niet staken. Ik heb er niets mee te maken dus ik doe niet mee. We kunnen doen wat we willen maar de politiek verandert toch niets.

Nee, publieke omroepen? Opdoeken die handel. Laat ze maar eens geld gaan verdienen met ťchte programma's en laat ze hun broek ophouden in plaats van hun handjes.
Ben ik het niet helemaal mee eens. 3FM is ook gewoon een radio zender met ook gewoon een publiek wat ze willen bereiken. Dat publiek gaat nu eenmaal graag naar festivals en wat doe je dan als radio zender? Je zorgt dat je aanwezig bent op die festivals om je EIGEN naamsbekendheid te vergroten en een verslag te doen van de toffe muziek die daar komt (wat ze in mijn ogen goed doen).

Ga je echter breder kijken dan PinkPop en de Zwarte Cross dan zie je dat 3FM op nog veel meer festivals prominent aanwezig is als omroep om daar ook het publiek tegen te komen wat ze willen aanspreken. Om je een kleine indruk te geven, 3FM is op de volgende festivals aanwezig: http://go.3fm.nl/festivals.

Ik ben van mening dat 3FM hun bereik niet gebruikt om PinkPop nog een grotere naam te geven, naar mijn mening is dat ook niet nodig. Maar 3FM gebruikt haar doelgroep en bereik wel om kleinere en opkomende festivals (Best Kept Secret, In to the great wide open) juist een kans te geven en wat bekendheid.

Door Tweakers user MsD, vrijdag 12 juni 2015 09:38

En dat terwijl er zal kleine festivalletjes zijn die dolblij zouden zijn als er iemand een appje wil maken. In ruil voor gratis entree, of een biertje ofzo.

Maar zoiets als Pinkpoo wil natuurlijk aan alle kanten zijn merknaam uitmelken. En beschermen. Jammer, doet voor mij altijd afbreuk aan het 'vrijzinnige' karakter wat ze willen uitdragen.

Door Tweakers user Vinzz, vrijdag 12 juni 2015 09:54

Je klinkt als iemand die zelf nadenkt en goed kan programmeren, die kunnen ze denk ik wel gebruiken bij Pinkpop. Maar ja van die Smeets mag niks dat is al altijd al zo geweest.

Door Tweakers user Gertjuhjan, vrijdag 12 juni 2015 10:21

Waarschijnlijk verdienen ze uit hun eigen app nog reclameinkomsten en etc. Hier verdienen ze natuurlijk bij jou app niets mee.

Door Tweakers user Rob, vrijdag 12 juni 2015 12:32

Ze willen controle houden over hun inhoud.
Stel zij maken een deal met een bandje dat iets een dag online mag staan en in jouw app blijft het online staan, dan krijgen zij gezeik met die band

Door Tweakers user Geerius, vrijdag 12 juni 2015 16:38

Even over de bezoekers aantallen...

De aantallen die worden genoemd komen van diverse manieren van tellen...
De 60.000 van 2013 zijn zeer waarschijnlijk het aantal bezoekers tegelijk op het festival terrein. Elke dag dus maximaal 60.000 bezoekers.

De 134.000 bezoekers van 2014 zijn unieke bezoekers. Dat wilt zeggen dat de dagkaarten steeds een nieuwe bezoeker is. Aangezien er ook een redelijk aantal dagkaarten worden verkocht voor Pinkpop loopt het aantal bezoekers flink op.

Op het terrein van Megaland ga je geen 134 duizend mensen tegelijk neer zetten. Zelf de grotere festivals van Europa komen niet aan die aantallen.

Rock Werchter heeft ruimte voor ongeveer 85.000 bezoekers.
Rock am Ring kan er ongeveer 80.000 kwijt.
Sziget Festival heeft ruimte voor nog meer personen maar is nooit volledig uitverkocht voor alle dagen...

Door Tweakers user MB54, zaterdag 13 juni 2015 14:11

"Dan komt het moment dat je erover na gaat denken."
Dat moet je dus niet halverwege doen maar voordat je ergens aan begint.

Door Tweakers user codebeat, zaterdag 13 juni 2015 14:17

Vinzz schreef op vrijdag 12 juni 2015 @ 09:54:
Je klinkt als iemand die zelf nadenkt en goed kan programmeren, die kunnen ze denk ik wel gebruiken bij Pinkpop. Maar ja van die Smeets mag niks dat is al altijd al zo geweest.
Ah, bedankt voor het compliment, is ook zo natuurlijk ;-). Wel, heb je ervaring met Smeets dat niets mag?

Door Tweakers user codebeat, zaterdag 13 juni 2015 14:23

Geerius schreef op vrijdag 12 juni 2015 @ 16:38:
Even over de bezoekers aantallen...

De aantallen die worden genoemd komen van diverse manieren van tellen...
Ik heb het hier over het aantal UNIEKE bezoekers. Dat is eigenlijk ook het enige goede getal. De bron, zie: http://www.pinkpop.nl/history/index.php/pinkpop-by-numbers/
Het aantal unieke bezoekers is dus meer dan verdubbeld.

Door Tweakers user codebeat, zaterdag 13 juni 2015 14:45

MB54 schreef op zaterdag 13 juni 2015 @ 14:11:
"Dan komt het moment dat je erover na gaat denken."
Dat moet je dus niet halverwege doen maar voordat je ergens aan begint.
Niet buiten de context plaatsen. Dan ga je nadenken over de gebeurtenis en het festival zelf. Wat de app betreft: door de publieke omroep krijg je het gevoel dat het van iedereen is, dat je wel een appie mag maken voor zo'n evenement. Fout signaal want dat klopt dus niet. Misschien zag het er te goed uit, zou kunnen. Het programma is niet weggegooid dus daar kan ik nog van allees mee doen, zelf zie ik het als een concept.

Had daarnaast niet verwacht dat het zo'n groot probleem zou zijn, ook als je kijkt op facebook, plenty pagina's met pinkpop 'artwork'. Tevens heel snel de nek om gedraaid, waarschijnlijk hebben ze dus een zoekfilter ingesteld staan zodat elke nieuwe 'uiting' automatisch in de mailbox beland. Kunnen ze snel ingrijpen. Merkbescherming is okay maar je kunt ook een beetje overdrijven, nietwaar? Daarnaast hebben ze niet eens de moeite genomen naar de app te kijken.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 13 juni 2015 14:49]


Door Tweakers user codebeat, zaterdag 13 juni 2015 14:57

3FM is ook gewoon een radio zender met ook gewoon een publiek wat ze willen bereiken. Dat publiek gaat nu eenmaal graag naar festivals en wat doe je dan als radio zender? Je zorgt dat je aanwezig bent op die festivals om je EIGEN naamsbekendheid te vergroten
.....
ik ben van mening dat 3FM hun bereik niet gebruikt om PinkPop nog een grotere naam te geven ....
Nee, 3FM wellicht niet maar Pinkpop wel. Aantal dagen per jaar wordt er door de publieke omroep aandacht aan besteed. Komt zelfs in het nieuws.

Reageren is niet meer mogelijk